16 Aralık 2010 Perşembe

İnsanları En Çok Neler Mutlu Eder?

  New York Times’a göre tatile gitmek, spor yapmak ve hobilerle ilgilenmek, insanı paradan daha çok mutlu ediyor.
   Amerikan New York Times gazetesi mutluluğun sırrını araştırdı. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda belli miktarda paraya sahip olmanın mutluluğu getirdiği ortaya konmuştu.
Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen insanların hayattan daha çok zevk aldığı biliniyor ancak ne kadar paranın insanı daha mutlu ettiği tartışılıyordu. Yeni araştırmalara göre, temel ihtiyaçları karşıladıktan sonra çok az para da insanları mutlu etmeye yetiyor. 
  Wisconsin Üniversitesi’nin yaptığı bir başka araştırma da insanların 9 farklı alanda para harcadığını, bunlardan yalnızca hobilere ve tatile harcanan paranın insanları mutlu ettiğini ortaya koydu. Tatile gitmek, sevdiğiniz bir sporla uğraşmak, sinemaya gitmek, ailenizle vakit geçirmek bu aktivitelere örnek olarak gösterildi. Amerikan Ulusal Yaşlanma Enstitüsü’nün araştırması da hobilere harcanan 20 bin doların insanı evlenmiş kadar mutlu ettiğini gösterdi.
  Uzmanlara göre bu tip aktivitelerin insanı mutlu etmesinin ana nedenlerinden biri sosyalleşmenin önünü açmaları. Eşiyle tatile çıkan, çocuklarıyla yürüyüş yapan bir kişinin sosyal ilişkileri güçleniyor, böylece kişi hayata daha çok bağlanıyor ve kendini mutlu hissediyor. Bu tip aktivitelerin mutluluk getirmesinin ikinci nedeni ise satın alınan eşyaların aksine bunlarla ilgili duyguların uzun süre hatırlanması.
  California Riverside Üniversitesi’nden Profesör Sonja Lyubomirsky “Mesela son moda bir elbise satın alan bir kadın bunun mutluluğunu yalnızca o an yaşıyor, halbuki kocasıyla Roma’da gezen bir kadın tatil kötü bile geçse o günleri yıllarca hatırlıyor” diyor.
  Profesör Lyubomirsky, mutluluk hissinin artırılması için şunları öneriyor:
- Uzun tatiller yerine 2-3 günlük tatillere çıkın.
- Pahalı bir elbise alacağınıza haftada bir masaj yaptırın.
- Son model bir cep telefonu alacağınıza uzaktaki  bir arkadaşınızla uzun uzun konuşun.
- Tatilinizi planlarken biletlerinizi erkenden alın. Beklenti, mutluluğu zamana yayıyor ve artırıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...